
Διακρίνουμε δύο είδη αποτρίχωσης: την προσωρινή και τη μόνιμη.
Η προσωρινή αποτρίχωση γίνεται είτε με την αφαίρεση της τρίχας από το στέλεχος είτε από τη ρίζα της, ανάλογα με την μέθοδο της αποτρίχωσης που θα ακολουθήσουμε.
Η αφαίρεση της τρίχας από το στέλεχος επιτυγχάνεται με τους ακόλουθους τρόπους:
- Ξύρισμα
- Αποτριχωτικές κρέμες
Σε αυτούς τους δύο τρόπους αποτρίχωσης, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
- Ίδια ποσότητα και ίδια ποιότητα τριχώματος.
- Ο χρόνος της επανέκφυσης είναι μικρός.
- Το άκρο της τρίχας είναι τετραγωνισμένο.
- Αναπτύσσεται εκ νέου η τρίχα με την ίδια ταχύτητα.
Η αφαίρεση της τρίχας από τη ρίζα της επιτυγχάνεται με τους εξής τρόπους:
- Ψυχρό Κερί
- Θερμό κερί
- Λαβίδες μεταλλικές
- Χαλάουα
Σε αυτούς τους δύο τρόπους αποτρίχωσης, τα αποτελέσματα είναι τα εξής:
- Σε ορμονοεξαρτώμενες περιοχές, περισσότερο τρίχωμα πιο έντονου σκούρου χρώματος, πολλές φορές δε μετατροπή του χνοώδους σε τελογενές.
- Σε μη ορμονοεξαρτώμενες περιοχές έχουμε μείωση του τριχώματος, λόγω των βλαβών που προξενεί το απότομο τράβηγμα σε κυτταρικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την αναγέννηση της τρίχας.
Η μόνιμη αποτρίχωση γίνεται με τις εξής μεθόδους: την ηλεκτρική, την ενζυμική και το Laser.
Η ηλεκτρική αποτρίχωση χωρίζεται στην ηλεκτρόλυση, τη θερμόλυση και στο Blend που είναι συνδυασμός και των δύο.
H ενζυμική αποτρίχωση γίνεται με την εισχώρηση κατάλληλων ενζύμων σε πρόσφατα αποτριχωμένους θυλάκους. Η εισχώρηση γίνεται με ιοντοφόρηση και περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
- Με κατάλληλα προϊόντα απομακρύνουμε από την επιφάνεια που πρόκειται να αποτριχώσουμε τους ρύπους, τον ιδρώτα και τις εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων.
- Με μία εύπλαστη κηρώδη μάζα αφαιρούμε τα στελέχη των τριχών.
- Σε μόλις απελευθερωμένο από τρίχα θύλακο, κάνουμε ιοντοφόρηση με ένζυμο.
- Μετά τη διαδικασία της ιοντοφόρησης, επαλείφεται η αποτριχωμένη περιοχή με σκεύασμα που περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου (ως απολυμαντικού), ουρία (ως κερατολυτικού) και βιταμίνες Α και Ε, γνωστού όντος του ρόλου των βιταμινών αυτών στο μεταβολισμό των επιθηλάκιων κυττάρων.
- Τα ένζυμα καταστρέφουν επιλεκτικά τα αναγεννητικά κύτταρα της τρίχας και όχι στέρεες δομές, όπως η κεράτινη. Πιθανώς, να καταστρέφονται επίσης ουσίες πρωτεϊνικής φύσεως που διατηρούν τα κύτταρα ενωμένα και που συνδέουν τα κύτταρα και τον θύλακο μεταξύ τους.
Η μέθοδος της ενζυμικής αποτρίχωσης μπορεί να συνδυαστεί με θερμόλυση, ηλεκτρόλυση, blend και laser με άριστα αποτελέσματα. Στην περίπτωση του Laser χρησιμοποιείται η ενζυμική μόλις έχουμε πτώση των τριχών για να μπορέσουμε να έχουμε εισχώρηση των ενζύμων.
Συστηματική μελέτη των επιδράσεων ενζύμων στο θύλακα της τρίχας έγινε από τον YATES (1968c) σχετικά με την αφαίρεση του μαλλιού των προβάτων. Ο ερευνητής παρατήρησε διαχωρισμό της επιδερμίδας και του εξωτερικού θύλακα της τρίχας από τους υποκείμενους ιστούς.