
Για τους Ιάπωνες η φιλοσοφία του “ικιγκάι” αντικατοπτρίζει τη μακροζωία και σημαίνει “η ευτυχία του να είσαι πάντα απασχολημένος”, γι’αυτό και επιλέγουν να ζουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής.
Τα κλειδιά για την απόκτηση της ψυχικής υγείας, ευτυχίας και αντιμετώπισης των προβλημάτων μας με αισιοδοξία. Tα κλειδιά για την εφαρμογή του “ικιγκάι” είναι τα εξής:
- Υγιεινή διατροφή πλούσια σε βιταμίνες, φρούτα, λαχανικά και ψάρια και λίγη ποσότητα κρέατος.
- Το γεύμα μας είναι καλό να το ολοκληρώνουμε με ελαφρύ στομάχι, δηλ. η κοιλιά θα πρέπει να γεμίζει στο 80%.
- Η καθημερινή άσκηση θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας μας και να αφιερώνουμε λίγο χρόνο σε όποιας μορφής γυμναστική μας ευχαριστεί. Το περπάτημα στον ήλιο εκτός του ότι μας φτιάχνει τη διάθεση βοηθά στη μετατροπή της βιταμίνης D3 σε D.
- Ενασχόληση με ότι μας κάνει να νιώθουμε ευτυχία, Πχ. μουσική, κηπουρική, ζωγραφική.
- Καλό είναι να αγαπάμε τη δουλειά μας και το αντικείμενο της εργασίας μας στο οποίο αφιερώνουμε πολύ χρόνο.
- Καλή και σωστή διαχείριση του χρόνου μας για να μειωθεί το στρες και να υπάρχει ηρεμία.
- Η κοινωνική μας ζωή καλό είναι να διέπεται από δυνατούς κοινωνικούς δεσμούς, όπου θα χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια, αγάπη, αλληλεγγύη, προσφορά.
- Επίσης, είναι σημαντικό να υπάρχουν ομάδες ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα οι οποίοι αλληλοβοηθιούνται. Υπάρχει ψυχική επαφή και η αίσθηση του ανήκειν και της αλληλοβοήθειας που δημιουργεί σιγουριά στους ανθρώπους και συμβάλλει στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
- Η καλλιέργεια της φιλίας και των πραγματικών ανθρώπινων δεσμών, η ελαφριά διατροφή, η κατάλληλη ξεκούραση και η ήπια άσκηση, η χαρά της ζωής (“La joie de vivre”) αποτελούν το πραγματικό “ικιγκάι” του καθενός.
Πώς συνδέεται το ικιγκάι με την Ελλάδα
Έχουν γίνει μελέτες όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν 5 γαλάζιες ζώνες παγκοσμίως οι οποίες ξεχωρίζουν για τον τρόπο ζωής τους. Σε αυτές τις γαλάζιες ζώνες οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται για τη μακροβιότητα τους, ζουν πολύ και με λιγότερες χρόνιες και φλεγμονώδεις παθήσεις. Έχει μειωθεί το % των ελευθέρων ριζών καθώς και τα νοσήματα του ανοσοποιητικού που είναι υπεύθυνα για τη γήρανση των κυττάρων.
Μία από τις 5 γαλάζιες ζώνες είναι και το νησί της Ικαρίας, το λεγόμενο “Νησί της μακροζωίας». Η Ικαρία ανήκει στις περιοχές του πλανήτη με το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, ένα φαινόμενο που αποτελεί διαχρονικό αντικείμενο επιστημονικής μελέτης καθότι το 1/3 του πληθυσμού είναι πάνω από 90 ετών. Ακολουθούν ένα τρόπο ζωής που επικρατεί από το 500 π.Χ. και αποτελείται από νησιωτικούς οικισμούς όπου οι άνθρωποι διαθέτουν λιγότερους πόρους αλλά κάτι που συνιστά για πολλούς ένα “ικιγκάι” αρκετά ισχυρό.
Οι 5 γαλάζιες ζώνες παγκοσμίως είναι οι εξής:
- Οκινάουα, 5ο μεγαλύτερο νησί της Ιαπωνίας.
- Σαρδηνία, Ιταλία.
- Λόμα Λίντα, Καλιφόρνια.
- Χερσόνησος Νικόγια, Κόστα Ρίκα.
- Ικαρία, Ελλάδα.
Η σημασία της κερασιάς στην Ιαπωνία
Για τους Ιάπωνες τα άνθη της κερασιάς αποτελούν μεγάλο σύμβολο. Η γιορτή της “Hanami” (“Hana” στα ιαπωνικά σημαίνει “Λουλούδι”) αφορά στην υπέροχη ομορφιά των ανθέων της κερασιάς, όπου οι άνθρωποι κάθονται κάτω από τις ανθισμένες κερασιές, ακούνε μουσική, ζουν στη φύση και επανασυνδέονται με τις οικογένειες τους και τους φίλους τους.
Η κερασιά δηλώνει την εθνική υπερηφάνεια των Ιαπώνων. Η λίμνη “Sakura” αποτελεί σύμβολο της ψθχής τους, διότι ζουν με πειθαρχία, σεβασμό, ειλικρίνεια και χρησιμοποιούν το νερό όχι μόνο για καθαρότητα αλλά και ηρεμία του πνεύματος, του σώματος και του μυαλού. Έχουν ηθικές αρχές και σεβασμό προς την οικογένεια.
Για τους Σαμουράι που ήταν μία τάξη βίαιων και ατρόμητων πολεμιστών, το άνθος της κερασιάς συμβόλιζε το αίμα. Ο χαρακτήρας τους ήταν γεμάτος θάρρος, σεβασμό, πίστη, ειλικρίνεια και αυτοπεποίθηση. Επίσης, συμβόλιζε τη βραχύτητα της ζωής και το καλωσόρισμα του θανάτου.
Έχουν πολλούς μύθους σχετικά με την κερασιά και τη χιονοθύελλα από τα πέταλα της με το ροζ χρώμα να γεμίζει την ψυχή γαλήνη και ευτυχία.
Σε απόσπασμα του βιβλίου του “Ταξιδεύοντας: Ιαπωνία – Κίνα” ο Νίκος Καζαντζάκης γράφει:
“Ήσυχο, γλυκό τοπίο, βουνά μαλακά, πλημμυρισμένα ήμερο φως. Ελαφριά σύννεφα περνούσαν κάτασπρα από τον ουρανό, και δύο μακρυπόδαροι πελαργοί πέταξαν πέρα, απάνω από μαύρα, κύλινα χαμόσπιτα. Κι άξαφνα το θάμα: ανάμεσα από τα χαμόσπιτα τούτα, απάνω από τις μαυρισμένες από τη βροχή στέγες, στον τρυφερά θολωμένον αγέρα, τινάχτηκε όλο λάμψη και πλούτος, παρθενικά καμαρώνοντας, νιοφούντωτη, χαρούμενη, σιντριβάνι τριανταφυλλένιο φως, η πρώτη ανθισμένη κερασιά, η σακουρά!“.