
Η βιοτεχνολογία είναι η εφαρμογή της επιστήμης με την οποία μετατρέπεται η έμβια ή μη ύλη σε αγαθό και υπηρεσία. Παλαιότερα, οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν σακχαρομύκητες για να φτιάξουν μαγιά ή προζυμωμένο ψωμί και για να ζυμώσουν κρασί. Οι πρώτοι βιοτεχνολόγοι μπορεί να θεωρηθεί ότι ήταν αγρότες οι οποίοι κατάφεραν να βελτιώσουν είδη φυτών και ζώων μέσω διασταυρώσεων.
Σήμερα, η βιοτεχνολογία έχει διαχυθεί σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας με ευεργετικά αποτελέσματα. Τη συναντάμε στη βιομηχανία για το σχεδιασμό προϊόντων και υπηρεσιών, όπως τα απορρυπαντικά, τα τρόφιμα, τα ποτά, τα καλλυντικά κλπ, στην ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων αλλά και στα βιοϊατρικά προϊόντα. Επίσης, βοηθά στην προστασία του περιβάλλοντος με την επεξεργασία αποβλήτων και τον καθαρισμό του νερού. Χωρίς αυτήν δεν θα υπήρχε η σημερινή πρόοδος στην παραγωγή φαρμάκων, καλλυντικών, τροφίμων, καυσίμων, ιατροτεχνολογικών προϊόντων, νέων υλικών και μηχανισμών για την προστασία του περιβάλλοντος.