
Σημασία της αποτρίχωσης
Η ιστορία μας δείχνει πως η εύρεση αφαίρεσης της τριχοφυΐας από το ανθρώπινο σώμα απασχολούσε τον άνθρωπο ανά τους αιώνες. Οι λόγοι για την αφαίρεση της τρίχας έχουν διερευνηθεί σχεδόν σε όλους τους ανθρώπινους πολιτισμούς και ποικίλλουν τόσο για πολιτιστικούς, θρησκευτικούς και κοινωνικούς όσο και για καλλωπιστικούς λόγους.
Οι χρησιμοποιούμενες μέθοδοι διαφέρουν μεταξύ των χρόνων και των περιοχών. Ο άνθρωπος ανά τους αιώνες ανακάλυπτε και χρησιμοποιούσε διαφόρων ειδών αποτριχωτικές μεθόδους αρχικά με υλικά από τη φύση και στη συνέχεια με την εξέλιξη ειδικών προϊόντων.
Ιστορική αναδρομή της αποτρίχωσης
Οι αρχαιολόγοι έχουν στοιχεία για την χρήση αποτριχωτικών το 4000 π.Χ. Οι άντρες ξύριζαν το πρόσωπο τους έως και 2000 χρόνια πριν. Χρησιμοποιούσαν ακονισμένη πέτρα και κοχύλια για να απομακρύνουν τρίβοντας τις ανεπιθύμητες τρίχες με όστρακα, αιχμηρές πέτρες, δόντια ζώων. Ήδη από το 4000-3000 π.Χ. υπάρχουν ενδείξεις για χρήση αλοιφών με συστατικά το άμυλο, ασβέστη.
Οι γυναίκες της Αρχαίας Ελλάδας και της Ρώμης αφαιρούσαν όλη την τριχοφυΐα από το σώμα τους και διατηρούσαν μόνο τα φρύδια, ενώ οι άνδρες διατηρούσαν την τριχοφυΐα τους. Αυτό πιστοποιείται από τα αγάλματα της αρχαιότητας και από τις παραστάσεις στα αττικά αγγεία.
Ο τρόπος αφαίρεσης της τριχοφυΐας ήταν το κάψιμο και αργότερα με σκευάσματα που αφαιρούσαν την τριχοφυΐα από το στέλεχος. Πίστευαν ότι ένα σώμα χωρίς τριχοφυΐα ήταν σύμβολο νεότητας και ομορφιάς.
Οι Ρωμαίες αφαιρούσαν την τριχοφυΐα από τα φρύδια με λαβίδες. Οι Ρωμαίοι άνδρες ξυρίζαν το πρόσωπο τους και το πρώτο ξύρισμα ήταν σύμβολο ανδρισμού.
Αρχαία Αίγυπτος
Οι Αιγύπτιοι δεν επιθυμούσαν την τριχοφυΐα στο σώμα τους. Οι γυναίκες χρησιμοποιούσαν κερί για να αφαιρεθεί η τρίχα από τη ρίζα της, ενώ οι άνδρες αφαιρούσαν το στέλεχος της τρίχας με νήμα, ελαφρόπετρες και ξυράφι. Αυτό το έκαναν και για λόγους καθαριότητας και υγιεινής, όπως η Κλεοπάτρα. Οι άνδρες που ξύριζαν το πρόσωπο τους άφηναν γένια ως ένδειξη πένθους. Αυτό εξάλλου γίνεται και σήμερα.
Στη Μέση Ανατολή, στην Αραβία και στην Αφρική χρησιμοποιούσαν ένα σκεύασμα με ζάχαρη και νερό (χαλάουα) και αφαιρούσαν την τριχοφυΐα από τη ρίζα της.
Στη Μικρά Ασία η αφαίρεση της τρίχας από τη ρίζα γινόταν με χαλάουα, ειδικό σκεύασμα με λεμόνι και ζάχαρη. Πριν το γάμο η γυναίκα αφαιρούσε την τριχοφυΐα ως σύμβολο αγνότητας. Οι Μεσοποτάμιοι έβγαζαν τις πολλές τρίχες από τα φρύδια τους με τσιμπιδάκια. Κατά την διάρκεια των ανασκαφών οι αρχαιολόγοι βρήκαν τσιμπιδάκια σε ένα τάφο του 3500 π.Χ.
Ευρώπη, Αμερική
Παρόλο που περνάμε σε άλλη ήπειρο, τα εργαλεία παραμένουν τα ίδια. Οι ινδιάνοι της Αμερικής έτριβαν και ξερίζωναν τις τρίχες απο το σώμα τους με κοφτερά κοχύλια και πέτρες. Στη Βραζιλία παρασκεύαζαν κερί απο τις εκκρίσεις του δέντρου Coco de Mono.
Οι Αγγλοσάξονες χρησιμοποιούσαν λαβίδες για την αφαίρεση των τριχών απο τα φρύδια.
Από τον 15ο αιώνα μέχρι την εποχή της Ελισάβετ τα πρότυπα της ομορφιάς ήθελαν την γυναίκα με βγαλμένα φρύδια και ξυρισμένο έως ψηλά το μέτωπο. Εάν μια γυναίκα δεν είχε ψηλό μέτωπο έβγαζε τα μπροστινά μαλλιά της ώστε να δείχνει ψηλότερο.