
Ο μύθος θέλει το Ικάριο πέλαγος να έχει «καταπιεί» τον Ίκαρο, το γιο του Δαιδάλου, που θέλησε να αγγίξει τον ήλιο με τα κέρινα φτερά του. Σύμφωνα με το μύθο, ο Ίκαρος αναπαύεται στη βραχονησίδα Νίκαρη. Το γλυπτό που κοσμεί την είσοδο του λιμανιού του Αγίου Κηρύκου συμβολίζει την τόλμη και το θάρρος του, το πάθος να επιτεύξει έναν άπιαστο σκοπό, να πραγματοποιήσει το “ικιγκάι” του.
Ο Ίκαρος όμως δεν είναι η μόνη μυθική μορφή με την οποία σχετίζεται το νησί. Στην περιοχή του Δράκανου εικάζεται ότι γεννήθηκε ο θεός Διόνυσος, Θεός της Αρχαίας Ελλάδας γνωστός ως ο Θεός του κρασιού και του γλεντιού. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι και ο Θεός Διόνυσος είχε βρει το “ικιγκάι” του μέσω της μουσικής και της παρέας.
Επίσης, οι νύμφες Ναϊάδες αποτελούν μυθικές μορφές καθότι κατοικούσαν στον οικισμό Νας, όπου σώζονται θεμέλια του ναού αφιερωμένα στην Ταυροπόλο Αρτέμιδα. Οι νύμφες Ναϊάδες ήταν νύμφες και πνεύματα γλυκών νερών, πηγών, μορφές θεϊκής καταγωγής, όμορφες και νέες. Η ευτυχία τους ήταν να κατοικούν σε παραποτάμιους χώρους και ήταν όλες πανέμορφες. Ο χορός και το τραγούδι ήταν μέσα στη ζωή τους και συνόδευαν το Θεό Διόνυσο.
Από τα ονόματα των Νυμφών προέρχονται αρκετά τοπωνύμια του νησιού, όπως η ονομασία του χωριού “Αρεθούσα” που προέρχεται από τη νύμφη Αρεθούσα και που ήταν συνοδός της Άρτεμις.
Άρτεμις Ταυροπόλος
Ήταν κόρη του Δια και της Λητούς και ζούσε στην Ικαρία. Η ευτυχία της ήταν το κυνήγι για ζαρκάδια και ελάφια. Μέσα από τις ελεύθερες κινήσεις της και το τόξο είχε βρει την ευτυχία της, το “ικιγκάι” της.
Ασκληπιός
Ήταν ο Θεός της Ιατρικής και είχε σκοπό να θεραπεύει και να γιατρεύει τον κόσμο. Για να τον τιμήσουν έδωσαν το όνομα του στις καλύτερες ιαματικές πηγές, την “Πηγή Ασκληπιού” στον Άγιο Κήρυκο, όπου μέχρι και σήμερα θεραπεύονται οι άνθρωποι.
Απόλλων
Ο Απόλλωνας σχετίζεται με πολλούς μύθους του νησιού. Οι μύθοι του νησιού τον αναφέρουν ως Θεό της μουσικής, ως επικεφαλή των εννέα μουσών. Θεωρείτο μέγας θεραπευτής γι’αυτό και στα Θερμά έχει δοθεί το όνομα του στην Πηγή του Απόλλωνα.