Skip to main content
Νέα

Κλινικές μελέτες και πειραματικά δεδομένα

By 11/10/202127 Οκτωβρίου, 2021No Comments

Πειραματικά δεδομένα

Συστηματική μελέτη της επίδρασης των πρωτεολυτικών ενζύμων στο θύλακα της τρίχας έγινε από τον YATES (1968c), σχετικά με την αφαίρεση του μαλλιού των προβάτων. Πήρε το δέρμα του προβάτου και το εμβάπτισε σε κάδους με παγκρεοζύμη για 3 ημέρες. Από το ένζυμο δεν πείραξε καθόλου την κεράτινη στιβάδα. Ο ερευνητής αυτός επέδρασε στο δέρμα προβάτου και με θρυψίνη και παρατήρησε διαχωρισμό της επιδερμίδας και του εξωτερικού θύλακα της τρίχας από τους υποκείμενους ιστούς.

Το 1990 μελετήθηκε η δράση των πρωτεολυτικών ενζύμων στο θύλακα της τρίχας από τον αείμνηστο Κων. Σέκερη, Καθηγητή Βιοχημείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και την Δρ.Ε. Πρωτόπαπα, Καθηγήτρια Εφαρμογών στο Τμήμα Αισθητικής του ΤΕΙ Αθηνών.

Μελετήθηκε σε πειραματικό πρότυπο η επίδραση των πρωτεολυτικών ενζύμων στο θύλακα της τρίχας, με ιδιαίτερη επικέντρωση στα αναγεννητικά κύτταρα της τρίχας. Περιγράφεται η δράση των πρωτερολυτικών ενζύμων της θρυψίνης, της παπαίνης, της χυμοθρυψίνης, in vivo και ιn vitro, σε διαφορετικές συγκεντρώσεις, διαφορετικούς χρόνους επίδρασης και σε διαφορετικούς συνδυασμούς. Αποδείχθηκε ότι τα πρωτεολυτικά ένζυμα προκαλούν σημαντικές βλάβες των αναγεννητικών κυττάρων, όπως φαίνεται από την παρουσία κυττάρων που χρωματίζονται μπλε εντός του κυστικά διευρημένου θύλακα, κύτταρα που έχουν αποσπασθεί από την περιοχή Bulge.

Στην περίπτωση εφαρμογής της θρυψίνης υπό μορφή λιποσωμάτων οι βλάβες αφορούσαν το 2ο και το 3ο τεταρτημόριο του θύλακα. Στην εφαρμογή των πρωτεολυτικών ενζύμων με ιοντοφόρηση, οι βλάβες αφορούν και τα κατώτερα στοιχεία του τριχικού θύλακα, όπου η μελανίνη εμφανίζεται διαλυμένη στα βαθύτερα στρώματα του χορίου.

Κλινικές Μελέτες

Από το 1985 έγιναν κλινικές μελέτες σε άτομα που έπασχαν από σύνδρομο ΣΠΩ, όπου στα μισά άτομα έγινε ορμονική θεραπεία σε συνδυασμό με τη μέθοδο συμπτωματικής θεραπείας για την αυξημένη τριχοφυΐα. Στα υπόλοιπα άτομα εφαρμόστηκε μόνο η συμπτωματική αντιμετώπιση από Κοσμητολόγο – Αισθητικό. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα άτομα που έκαναν συνδυασμένη φαρμακευτική αγωγή παράλληλα με τη συμπτωματική θεραπεία από Κοσμητολόγο – Αισθητικό χρειάστηκαν το μισό χρονικό διάστημα για να έχουν αποτελέσματα σε σχέση με τα άτομα που δεν ακολούθησαν κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Σε άτομα που εξετάστηκαν χωρίς να έχουν παρουσιάσει κάποιο ορμονικό πρόβλημα και η τρίχα δεν είχε περιαχθεί προηγουμένως, ενδεικτικά παρουσιάστηκαν τα εξής αποτελέσματα κατά περιοχή:

  • Σε 260 άτομα υπήρξε αποτέλεσμα σε 4 έως 6 συνεδρίες.

Οσφυϊκή χώρα

  • Σε 40 άτομα υπήρξε αποτέλεσμα σε 3 έως 4 συνεδρίες.

Παρειές

  • Σε 140 άτομα υπήρξε αποτέλεσμα σε 4 έως 8 συνεδρίες.

Περιοχή γνάθου

  • Σε 160 άτομα υπήρξε αποτέλεσμα σε 5 έως 7 συνεδρίες.

Πρέπει να τονισθεί ότι τα αποτελέσματα εξαρτώνται τόσο από το εάν η τρίχα είναι τελογενής ή χνοώδης όσο και από την εξατομίκευση του κάθε οργανισμού.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το συμπέρασμα μας είναι ότι τα ένζυμα καταστρέφουν επιλεκτικά τα αναγεννητικά κύτταρα της τρίχας και όχι στέρεες δομές, όπως η κεράτινη στιβάδα. Πιθανώς να καταστρέφονται, επίσης, ουσίες πρωτεϊνικής φύσεως που διατηρούν τα κύτταρα ενωμένα και που συνδέουν τα κύτταρα και τον θύλακο μεταξύ τους.