
Τι είναι η ενζυμική αποτρίχωση
Ενζυμική αποτρίχωση, είναι η αποτρίχωση που γίνεται με την εισχώρηση κατάλληλων ενζύμων σε πρόσφατα αποτριχωμένους θυλάκους. Η εισχώρηση γίνεται με ιοντοφόρηση.
Η ενζυμική αποτρίχωση περιλαμβάνει τα ακόλουθα στάδια:
- Με κατάλληλα προϊόντα απομακρύνουμε από την επιφάνεια που πρόκειται να αποτριχώσουμε τους ρύπους, τον ιδρώτα και τις εκκρίσεις των σμηγματογόνων αδένων.
- Με μία εύπλαστη κηρώδη μάζα αφαιρούμε τα στελέχη των τριχών.
- Σε μόλις απελευθερωμένο από τρίχα θύλακο, κάνουμε ιοντοφόρηση με το ένζυμο.
- Μετά τη διαδικασία ιοντοφόρησης, επαλείφεται η αποτριχωμένη περιοχή με σκεύασμα που περιέχει υπεροξείδιο του υδρογόνου (ως απολυμαντικού), ουρία (ως κερατολυτικού) και βιταμίνες Α και Ε, γνωστού όντος του ρόλου των βιταμινών αυτών στο μεταβολισμό των επιθηλάκιων κυττάρων. Η εισαγωγή στους ιστούς ιόντων γίνεται με γαλβανικό ρεύμα ή υπερήχους.
Αποτέλεσμα ενζυμικής αποτρίχωσης
Σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα της ενζυμικής αποτρίχωσης παίζει:
- Η συγκέντρωση των τελικών ενζύμων που φθάνουν στο σημείο δράσης η οποία εξαρτάται από τό πόσο εύκολη είναι η δίοδος που έχει το ένζυμο για να φτάσει στο συγκεκριμένο σημείο. Μέσα στον εκφορητικό πόρο γίνεται ευκολότερη η διάβαση των ουσιών, λόγω του ότι ο πόρος έχει άμεση δίοδο προς τον εξωτερικό χώρο.
- Η φύση των πρωτεϊνών που υφίστανται πρωτεόλυση, π.χ. η κεράτινη είναι ανθεκτική.
- Η ποσότητα της πρωτεΐνης: εάν η πρωτεΐνη υπάρχει σε μεγάλη ποσότητα τότε μπορεί να μην έχουμε πλήρη αποικοδόμηση. Αντίθετα, εάν είναι σε μικρή ποσότητα, τότε επιτυγχάνεται πλήρως η καταστροφή της. Γι’αυτό και η ιοντοφόρηση των ενζύμων αυτών πρέπει να γίνει 4 φορές για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει κάποιο αποτέλεσμα. Σε χνοώδες τρίχωμα η ιοντόφορηση έχει αμέσως αποτέλεσμα. Σε περίπτωση μη απομάκρυνσης των τελογενών τριχών, θα παρατηρηθεί η μετατροπή τους σε χνοώδες τρίχωμα.
Στις ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιείται η ενζυμική μέθοδος μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες μεθόδους αποτρίχωσης. Επί 3 συνεχείς ημέρες γίνεται ιοντοφόρηση και επάλειψη με μικρογαλάκτωμα για 3 συνεχόμενες ημέρες.
Η μέθοδος της ενζυμικής αποτρίχωσης μπορεί να συνδυαστεί με θερμόλυση, ηλεκτρόλυση, blend και Laser με άριστα αποτελέσματα. Στην περίπτωση του Laser χρησιμοποιείται η ενζυμική μόλις έχουμε πτώση των τριχών για να μπορέσουμε να έχουμε εισχώρηση των ενζύμων. Πρέπει να χρησιμοποιείται και μετά από Laser, διότι έχει αποτέλεσμα σε κόκκινη και λευκή τρίχα.
Ανάλογα με τον τύπο του Laser σε αντίστοιχες ημέρες έχουμε την πτώση των τριχών. Στη βελόνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως μετά, αφού βέβαια δεν έχει το δέρμα παρουσιάσει ερεθισμό από τη χρήση της βελόνας και τον τρόπο επιλογής του ρεύματος.
Πριν ξεκινήσει η αγωγή της μόνιμης αποτρίχωσης, ο Κοσμητολόγος – Αισθητικός θα πρέπει να ενημερωθεί για τη γενική κατάσταση της υγείας και το ειδικό πρόβλημα της υπερτρίχωσης. Αυτό γίνεται με τη λήψη του ιστορικού και την εξέταση του ατόμου.
Το ιστορικό αφορά:
- Στην ηλικία και στο επάγγελμα του ατόμου, στο πότε εμφανίστηκε η υπερτρίχωση καθώς και εάν συνυπήρχε πρόβλημα ακμής, στην ύπαρξη κληρονομικότητας ή όχι.
- Σε πληροφορίες για ορμονικές διαταραχές και εάν υπάρχουν ενδοκρινολογικές, δερματολογικές, ψυχολογικές ή άλλες παθήσεις.
- Σε πληροφορίες για το εάν έχει γίνει προηγουμένως συμπτωματική θεραπεία της υπερτρίχωσης ή θεραπεία με φαρμακευτική αγωγή από θεράποντα ιατρό και με ποια αποτελέσματα.
- Σε πληροφορίες για το εάν το άτομο αφαιρούσε την τριχοφυΐα με λαβίδες, κρέμες ή χαλάουα και για πόσο χρονικό διάστημα. Απαιτείται λεπτομερής πληροφόρηση προκειμένου να εφαρμοστεί η σωστή θεραπεία αντιμετώπισης της τριχοφυίας.