
Το αλφάλφα (alfalfa) είναι γνωστό ως “ο βασιλιάς όλων των τροφίμων”, γιατί είναι ένα ασυνήθιστο φυτό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Προέρχεται από τη Νότια και την Κεντρική Ασία αλλά εδώ και αιώνες καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο.
Οι ρίζες του φυτού επεκτείνονται αρκετά και μπορούν να φτάσουν μέχρι και 18 μέτρα κάτω από την γη που του επιτρέπει να απορροφήσει μια πληθώρα βιταμινών και μετάλλων σε μεγαλύτερη ποσότητα απ’ότι άλλα φυτά. Ανήκει στην οικογένεια των οσπρίων, αλλά θεωρείται ότι είναι βότανο-φυτό.
Το αλφάλφα είναι ένα φυτό πλούσιο σε πρωτεΐνη, μέταλλα και βιταμίνες, σίδηρο, φώσφορο, ψευδάργυρο, φολικό οξύ, μαγνήσιο. Περιέχει 14 αμινοξέα και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C. Η βιταμίνη C διεγείρει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και δρα ως αντιοξειδωτικό για την εξάλειψη του οξειδωτικού στρες. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β και Ε που έχουν αντιοξειδωτική δράση.
Το αλφάλφα είναι πολύ σημαντικό και ευεργετικό για την επιδερμίδα, γιατί διατηρεί το δέρμα υγιές, καταπολεμά τη ξηρότητα και έχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση.